Ghid complet pentru o excursie în Islanda

Islanda, cunoscută și sub numele de „Țara focului și a gheții”, este o destinație turistică fascinantă, renumită pentru peisajele sale spectaculoase și natura sa sălbatică. De la ghețari și vulcani activi la izvoare termale și cascade uimitoare, Islanda oferă o experiență de neuitat pentru fiecare vizitator. Acest ghid complet pentru o excursie în Islanda vă va ajuta să planificați și să vă bucurați la maximum de aventura voastră islandeză.

Planificarea excursiei

Când să vizitezi Islanda

Islanda poate fi vizitată pe tot parcursul anului, fiecare sezon oferind experiențe unice. Vara (iunie-august) este cea mai populară perioadă pentru turiști datorită temperaturilor mai calde și zilelor lungi, cunoscute sub numele de „soarele de la miezul nopții”. Iarna (noiembrie-martie) este ideală pentru a observa aurora boreală și pentru a participa la activități precum drumețiile pe ghețari și explorarea peșterilor de gheață.

Cum să ajungi în Islanda

Aeroportul Internațional Keflavík (KEF) este principalul punct de acces pentru turiștii internaționali. Companiile aeriene oferă zboruri directe către Islanda din multe orașe mari din Europa și America de Nord. Din aeroport, puteți închiria o mașină, lua un autobuz sau un taxi pentru a ajunge în capitala Reykjavik, situată la aproximativ 50 de kilometri distanță.

Transportul în Islanda

Cea mai convenabilă modalitate de a explora Islanda este închirierea unei mașini. Rețeaua rutieră este bine întreținută și semnalizată, iar o mașină vă oferă libertatea de a explora în ritmul vostru propriu. De asemenea, există numeroase companii care oferă tururi ghidate, dacă preferați să lăsați planificarea și conducerea în seama unui expert local.

Principalele atracții turistice

Reykjavik

Reykjavik, capitala Islandei, este un oraș vibrant și plin de viață, cunoscut pentru arhitectura sa modernă și atmosfera prietenoasă. Nu ratați Biserica Hallgrímskirkja, o clădire impunătoare și simbol al orașului, de unde puteți avea o panoramă spectaculoasă asupra orașului și împrejurimilor. Alte atracții includ Harpa, centrul de conferințe și concert, și Muzeul Național al Islandei, care oferă o privire cuprinzătoare asupra istoriei și culturii islandeze.

Cercul de Aur

Cercul de Aur este un traseu turistic popular care include trei dintre cele mai impresionante atracții naturale din Islanda: Parcul Național Þingvellir, Gheizerul Strokkur și Cascada Gullfoss. Þingvellir este un loc de o importanță istorică și geologică majoră, fiind locul unde se întâlnesc plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică. Strokkur este un gheizer activ care erupe la fiecare 5-10 minute, aruncând apă fierbinte la înălțimi impresionante. Gullfoss, cunoscută și sub numele de „Cascada de Aur”, este o cascadă spectaculoasă care oferă priveliști uimitoare în orice anotimp.

Laguna Albastră

Laguna Albastră este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Islanda, cunoscută pentru apele sale geotermale bogate în minerale și proprietățile sale terapeutice. Situată într-un câmp de lavă la doar 40 de minute de Reykjavik, Laguna Albastră este locul perfect pentru a vă relaxa și a vă bucura de peisajele naturale spectaculoase. Rezervările sunt necesare și este recomandat să le faceți din timp, deoarece locurile se ocupă rapid.

Coasta de Sud

Coasta de Sud a Islandei este o regiune cu peisaje variate și atracții naturale spectaculoase. Printre cele mai notabile se numără cascada Seljalandsfoss, unde puteți merge în spatele căderii de apă pentru o experiență unică, și cascada Skógafoss, una dintre cele mai mari și mai impresionante cascade din Islanda. Plaja de nisip negru Reynisfjara, cu formațiunile sale stâncoase bazaltice și stâncile Reynisdrangar, este un alt loc de vizitat obligatoriu.

Peninsula Snæfellsnes

Peninsula Snæfellsnes este adesea numită „Islanda în miniatură” datorită peisajelor sale diverse care includ ghețari, vulcani, câmpuri de lavă, plaje și fiorduri. Ghețarul Snæfellsjökull, un vulcan acoperit de gheață, este un punct de atracție major și a fost sursa de inspirație pentru romanul „Călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne. Alte atracții includ satul pescăresc Arnarstapi, formațiunile de lavă de la Lóndrangar și biserica neagră Búðir.

Laguna Jokulsarlon

Laguna Jokulsarlon, situată în sud-estul Islandei, este un lac glaciar impresionant unde aisbergurile se desprind de ghețarul Breiðamerkurjökull și plutesc pe apă. Vizitatorii pot face plimbări cu barca printre aisberguri pentru a observa de aproape această minune naturală. Plaja de Diamant, situată în apropiere, este un alt loc de neratat, unde aisbergurile albastre și albe sunt aduse la țărm de valuri și strălucesc pe nisipul negru.

Aurora Boreală

Aurora Boreală, sau Luminile Nordului, este un fenomen natural spectaculos care poate fi observat în Islanda în lunile de iarnă, de obicei din septembrie până în aprilie. Cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală sunt departe de luminile orașului, în zone rurale sau izolate. Parcul Național Þingvellir, Peninsula Reykjanes și coasta de sud sunt locuri excelente pentru a admira acest spectacol natural.

Activități și aventuri

Drumeții pe ghețari

Islanda este renumită pentru ghețarii săi impresionanți, iar drumețiile pe ghețari sunt o activitate populară pentru aventurieri. Ghețarul Sólheimajökull și ghețarul Vatnajökull sunt două dintre cele mai populare destinații pentru drumeții ghidate pe ghețari. Echipamentul necesar, cum ar fi crampoanele și pioleții, este furnizat de ghizi, iar experiența de a explora peisajele de gheață este de neuitat.

Călărie

Călăria este o altă activitate populară în Islanda, datorită caii islandezi, cunoscuți pentru talia lor mică și mersul lor unic, numit „tölt”. Excursiile călare sunt disponibile în întreaga țară și oferă o modalitate excelentă de a explora peisajele pitorești ale Islandei.

Excursii cu barca

Excursiile cu barca sunt o modalitate fantastică de a explora fiordurile, lagunele glaciare și coasta Islandei. Puteți opta pentru excursii de observare a balenelor, unde aveți șansa de a vedea balene cu cocoașă, balene ucigașe și delfini. Excursiile la insula Vestmannaeyjar oferă, de asemenea, oportunitatea de a vedea papagali de mare și alte specii de păsări marine.

Baie în izvoare termale

Islanda este cunoscută pentru numeroasele sale izvoare termale naturale, care oferă o experiență relaxantă și terapeutică. Pe lângă Laguna Albastră, există multe alte izvoare termale mai puțin cunoscute, cum ar fi Secret Lagoon din Flúðir, Mývatn Nature Baths din nordul Islandei și Reykjadalur, un râu termal situat la doar o oră de Reykjavik.

Islanda este o destinație de vis pentru iubitorii de natură și aventură, oferind o varietate uimitoare de peisaje și activități. De la explorarea ghețarilor și a vulcanilor la relaxarea în izvoarele termale și admirarea aurorei boreale, Islanda are ceva special pentru fiecare vizitator. Cu acest ghid complet, veți fi bine pregătiți să vă bucurați de tot ceea ce această țară fascinantă are de oferit.

You May Also Like

About the Author: daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *